Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynutý koláč s hruškami (frgál):

3. 10. 2009

Těsto:

1 kostka droždí

75 g moučkového cukru

500 g hladké mouky

špetka soli

2 žloutky

125 g rozpuštěného másla

3 lžíce vlažného mléka

250 ml studeného mléka

1 rozšlehané vajíčko na potření koláčů

V mističce si připravíme kvásek ze lžičky moučk. cukru, 2 lžic hladké mouky, vlažného mléka a droždí. Do mísy dáme zbytek mouky, zbytek cukru, sůl, vajíčka a doprostřed vzejitý kvásek. Přilijeme máslo, studené mléko a vypracujeme těsto. V teple ho necháme vykynout asi 45 - 60 minut. Pak vytvarujeme 3 bochánky a necháme ještě asi 30 minut kynout.

Kdo máte pekárnu chleba jako já, máte toto jednodušší a bez práce.

Pak z bochánků vyválíme placky, kraje potřeme vajíčkem a doprostřed dáme náplň. Nakonec posypeme drobenkou a dáme péct.

 

Náplň:

5 g másla

40 g hladké mouky

300 g oloupaných hrušek (nebo jablek)

50 g krupicového cukru

1 vanilk. cukr

špetka skořice

špetka rumu

asi 150 ml vody

Hrušky nakrájíme na kousky a s cukrem, skořicí a vodou rozvaříme do měkka. Pak ješt rozmačkáme na kaši. Přidáme rum a zahustíme jíškou z mouky a másla. Necháme vychladnout a vlažnou směs klademe na těsto. Navrch sypeme drobenkou.

 

Drobenka:

cca 60 g másla

60 g polohrubé (nebo i hrubé) mouky

60 g krupicového cukru

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář